Jip en Koos kleuren als bezetenen in hun XXL Sinterklaas-kleurboek. Zijn ze mooi even zoet mee, zou je denken. Maar of het nou om de eerste gehaktbal aan de vork prikken, het eerste beneden zijn in de morgen of het eerste ‘af’ hebben van een kleurplaat gaat: The Winner Takes It All. Schijnbaar. Het gaat hier niet om geleverde artistieke kwaliteit, maar om wie het eerst keihard KLAAR kan roepen. 

Ik bekijk de kleurplaat van Jip en zie dat hij het logo van Knolpower op de mouwen van Piet zijn blouse heeft getekend. De combinatie van YouTuber genaamd Enzo Knol & eeuwenoude man genaamd Sinterklaas zet me aan het denken: hoelang blijft dit mysterie intact? Wanneer achterhaalt waarheid leugen en moeten we hem wapenen voor die feiten?

Gisteren merkte hij tijdens het weghappen van een stuk kroepoek ineens op dat de baard van Sint wel nep zou zijn. Dat leek het begin van de eerste tekenen van ‘de ontmaskering’, maar toen ik hem vroeg naar het grote waarom achter deze opmerking, merkte hij luchtig op dat een baard toch nooit zo lang kan zijn. Het mysterie stond nog als een huis. Of toch niet? Ter hoogte van het toetje, concludeerde hij dat Sinterklaas no-no-never al die cadeautjes kon betalen. Ik opperde voorzichtig dat wellicht de papa’s en mama’s wat helpen. Dat bleek een plausibele verklaring. 

Wie er betaalt, is op dit moment bijzaak. De verlanglijstjes zijn zorgvuldig uitgewerkt en liggen klaar om zaterdag na aankomst van de beste man in de schoen te deponeren. Net als het meer dan twintigpagina’s tellende boekwerk van Koos, die beter het speelboek van Intertoys integraal in zijn sneaker had kunnen proppen. ‘Dan heeft Sint wat te kiezen’, aldus Koos. Inderdaad. 

Onderweg van de voetbaltraining naar huis besluit ik als als ware onderzoekjournalist op zoek te gaan naar Jips versie van de waarheid. Hij begint meteen over die ongeloofwaardig lange baard. De echte Sint blijkt sinds deze herfst dood te zijn (?) en daarom is die baard dus nep. Die had namelijk nog nooit zo lang kunnen zijn ondertussen. De nieuwe echte Sint is dus een soort van hulpsinterklaas, maar toch ook wel weer echt. Hij deelt ook nog even mee dat hij vandaag heeft besloten dat hij later piet wil worden en oh ja, hij moet straks niet vergeten om een ‘Game voor zijn Nintendo DS’ toe te voegen aan zijn verlanglijst. Ok. 

Als hij vanavond op het Sinterklaasjournaal ziet dat de Sint en zijn consorten per trein arriveren omdat het paard OZoSnel koudwatervrees heeft, neemt hij alles voor lief. Sinterklaas is zonder twijfel nog episch. Tot het moment dat OZoSnel definitief ingeruild wordt voor Knolpower.

Categories:

Tags:

Comments are closed